Előadások - Előkészületek. Deszkák, pallók...

Előkészületek egy olyan előadáshoz, amely Löw Immanuel életének és munkásságának megismerését/megismertetését tűzi ki célul – levéltári dokumentumok felhasználásával.

"A padlózatot néztem, az egymás mellé szögelt pallókat, deszkákat. A szükség csodáját, a leleményt, ami az egyenetlen és méreteiben is különböző fatesteket összhangba hozta. Hiszen a "hely" egyetlen deszkája láttatni képes az adakozót.
Ahogy a szempár mondja: Csak ez a deszkám van. Látod? Látlak. Ájtatosság háza. Ismered lépteimet."

A Régi Zsinagóga építőinek!
Perovics Zoltán

"Tekintetes Nemes Tanács!
Az alól megírt azon esedezik a Nemes Tanácsnál, hogy ő is azon okbul, amelybül a több(?) Zsidók is a Városban lakni engedtetnek, lakosnak be venni méltóztassék [más tintával] azon okbul fogva, hogy ő mindenkori becsületes magaviseletit meg mutathatja.
Sig Szeged..."

Izrael Jakab, uj Szegedi Lakos
(Levéltári kérelem, 1700-as évek)

"Eszter könyvét, a Megilát a zsidóság egyik legfontosabb ünnepén, Purimkor kell felolvasni az egész közösség jelenlétében. A zsidóság elpusztítására törő Hámán, valamint a népéért kiálló, azt megmentő Mordecháj és fogadott lánya, a zsidóságát sokáig titkolni kénytelen Eszter királyné története bár a perzsa uralom alatt játszódik, mégis mindig időszerű.
A zsidóság egyik legsötétebb, legfenyegetettebb története az egyik legreménykeltőbb is egyben, és nem csupán a csodás megmenekülés miatt, hiszen a felolvasás ünnepén a gonosz Hámán nevének hallatán kereplőkkel, kis fakalapácsokkal, lábdobogással kell elűzni a rosszat, hogy a jó győzelmének végső eksztázisában ne is emlékezzúnk rá."

Turi Tímea

Közreműködők:
A levéltári dokumentumok hangfelvételén közreműködtek: Balog József, dr.Balogh Iván, Bánki Róza, Benkő Szabolcs, Bereczki Csilla, Bulatovics Gábriel, Czene Csaba, Fazakas Barna, Fogas Ferenc, G. Erdélyi Hermina, Keller György, Kémeri Attila Rampai, Kiss Ágnes, Kocsik András, Kovács Anna Anita, Nádasi László, Orcsik Roland, Pécskői Iringó, Perovics Zoltán, Szabó Domokos, Szőke Szabolcs, Szvetnyik Margit, Tóth Balázs, Tóth Evelin, Turi Tímea, Weiner-Sennyei Tibor
Köszönet Kiss Attila Etele, Filák Tamás, Turcsányi István(Sanyibá), Tóth Andrea, Huszár Imre, Erdélyi Ágnes segítségéért.
Az előadás közreműködői: Czene Csaba, G. Erdélyi Hermina, Nádasi László, Szabó Domokos, Szőke Szabolcs, Tóth Evelin, Turi Tímea, Weiner-Sennyei Tibor
Levéltári kutatás-szerkesztés: Turi Tímea
Szerkesztő-konzultáns: Schwimmer Péter

Konzultáns: Weiner-Sennyei Tibor
Zene: Szőke Szabolcs
Ének: Tóth Evelin
Ruhák: Bánki Róza
Hangfelvétel: Hunyadi Zsolt
Rendező: Perovics Zoltán