Előadások - Kispendrajv, avagy a szegedi panyiga (+ egy fókavadász-imitátor)

Perovics Zoltán

Haszontalan szövegek gyűjteménye 43:

Valaki abban tehetséges, hogy ügyesen hazudik. Ez az ő mestersége. Nem igaz, hogy egy cseppet sem érdekel. És ott vannak az áldozatai, pl. saját maga. Íme a ma esti kín-állat.

Nem válaszolhatok az ön kérdésére, mert félrevezetném a korrekt tudósítót. Azt a látszatot kelteném, hogy részeg vagyok, ami egyébként igaz. Csak a válaszom józan.

Azt gondolod, érdekel valakit a Te futásod a hóban? Csak amit lenyúznak rólad, az érdekli őket. Csak a pihéid.

Ismertem egy embert, az sem szőrtelenítette, hagyta inkább, hogy tavaszi madárkája piciny csőrével azt csipegesse. Mindeközben erősen odameditált és áhitatos dalokat is énekelt.

Plagizálj tőlem egy hendikeppes bébifókát! De olyan börleszkesen szeretném. Kicsike, kerekes, fehér bottal a kezében. Csepeghetne belőle valami undorító. Közben más dalait énekelném, mert a másból már így is épp elég.

Részben hendikeppes bébifókaként, tehát ezen elfoglaltság miatt sem, (a Heltai-ballada legifjabbik, szimpatikusan-pityergő-mégsem-szuicid túlélőjével, egy bájos direkt történet kedvéért, minek összeharmonizálni(?), csak mert úgy billent a betűk sodra-csokra, esetleg jópofin, vagy mértéktelenül higiénikusan illatozzak, ahogy a hamis értelmezés keltette zavar, öncélúság, kínosan bizarr és borult vihar, vagy Önnönmagától édes bélyegecske?) – túlon-túl folyékony lennék, azért a(k)a(d)ozó hendikeppem – kizárólag belégzés közben, - azon húrokat pendítve, és hozzá ügyetlenül artopéd-pukedlizve, annyit fűzne hozzá: - Nem, köszönöm!

A művészet tíz négyzetméteren is megszülethet. A halál ezer négyzetméteren is bekövetkezhet. Tévedés, mindkettő egyetlen pontban.

Egyetértek Bruno Schulz-cal a Wilcza utcai doktorné tomporát illetően. Is.

Az Artopéd szülőszobában közreműködő Enviromentőrök és Babák:
Erlauer Balázs, Cecília Trabalka, Gál Emese, Jovánovics József, Kovács Gábor Péter, Lengyel Zoltán, Lengyel Nóra, Lukács Ádám, Manga Dániel, Nagy Zoltán, Petró Annamari, Rábel Zsófia, Hegedűs Márton(szaxofon), Bánki Róza(ruhák)
Rendező: Perovics Zoltán

Az előadásban a Haszontalan szövegeken kívül Bruno Schulz, Friedrich Nietzsche, Vaclav Čtvrtek, Balassi Bálint írásaiból, az Énekek Éneke Károli Gáspár-fordításából hangzanak el részletek, valamint megszólal Weöres Sándor XX. századi freskó című verse.
A fekete dobozból Löw Immanuel, a vízliliomáról, a növényzetébredésről szóló gondolata hangzik el. A különböző hangfelvételeken Turi Tímea, Perovics Zoltán, Perovics Anna Johanna működnek közre.

Külön köszönet: Weiner Sennyey Tibor, Benkő Szabolcs, Gál Emese, Huszár Imre, Kiss Attila, Láng Béla, Lukács Ádám, Vizi Gábor, Rácz István, Tóth Andrea, Tóth Balázs Zoltán(fotók), Budai Zsolt, Ormándi Ica segítségéért.