Előadások - Köszönöm jól! – van benne valami nyugtalanító

Weöres Sándor, Dmitrij Soszlakovics, Franz Kafka, Hajas Tibor, Friedrich Nietzsche, valamint korboncnoki szövegek felhasználásával szerkesztette és írta: Perovics Zoltán

"... a sötét háttérben gyógyíthatatlan gyerekek gubbasztanak, szerencsére csak akkor látni őket, ha odavilágít az ember."

Franz Kafka

"Nekem gyanús mindenki, akit vezetésre jelölnek."

Dmitrij Sosztakovics

"Egészen más a kép, ha a vezér szereti Beethovent, ugyebár? Ettől rögtön minden sokkal szebbnek látszik. Sok muzsikussal találkoztam, akik komolyan állították, hogy Sztálin szerette Beethovent.
"Persze a kortárs zenéhez nem ért – mondták. – De hát ahhoz nem sokan értenek. Még a hivatásosok sem, sok zeneszerző sem. Vannak jó néhányan, akik hagyományos stílusban komponálnak és avantgárd társaik zenéjét delíriumnak, káosznak, kakofóniának tartják. Lám a zenészek között sincs egyetértés ebben a bonyolult kérdésben. Joszif Visszarionovicsnak pedig a zenén kívül sok egyéb elfoglaltsága is akad, ezt tudjuk. De a klasszikus művészetet szereti. Például a balettet. És szereti a klasszikus zenét, például Beethovent.

Ő szeret mindent, ami magasztos, akár a hegyek. Beethoven magasztos, ezért őt is szereti." Elegem volt az efféle beszédekből, köszönöm szépen. Hányingert kaptam tőlük."

Dmitrij Sosztakovics

"Azt hiszem, a legnagyobb veszély egy zeneszerző számára az, ha elveszíti a hitét. A zene és általában a művészet nem lehet cinikus. A zene lehet keserű és kétségbeesett, de nem lehet cinikus.(...) Amikor valaki kétségbeesett, ez azt jelenti, hogy még hisz valamiben.
A csinos kis zene gyakran cinikus. Csendes és nyugodt, mert a zeneszerző fütyül az egészre. Ez csak tajték nem művészet. És körülöttünk mindenütt ez van."

Dmitrij Sosztakovics

"Itt a kritika olyan emberektől érkezett, akik barátaimnak valloták magukat. Ez egészen más dolog, az ilyenfajta kritika fáj. Azt olvasták ki a XIV. szimfóniá-ból, hogy a halál mindenható. Pedig ők azt szerették volna, hogy a zárótétel vigasztaló legyen, s azt fejezze ki, hogy a halál csak kezdet. De nem, a halál nem kezdet, a halál igazi vég, utána már semmi sem lesz, semmi."

Dmitrij Sosztakovics

"Hinni ez: felszabadítani magunkban a lerombolhatatlant, vagy még inkább: felszabadítani magunkat, vagy még inkább: lerombolhatatlannak lenni, vagy még inkább: lenni."

Franz Kafka

"Egy kalitka madarat keresni ment."

Franz Kafka

"A kezdődő tudás első jele, hogy meg szeretnél halni. Ez az élet elviselhetetlennek tűnik fel, bármi más élet elérhetetlennek. Nem szégyelled már, hogy meghalnál; kéred, a régi cellából, melyet már gyűlölsz, vinnének át egy újba, melynek gyűlöletét csak eztán tanulhatod meg. Belejátszik e dologba a hit maradéka is: hátha szállítás közben arra téved a folyosón az Úr, látja a rabot, azt mondja: - Ezt ne zárjátok be többé. Hozzám jön."

Franz Kafka

Közreműködők:
Erdély Andrea, Farkas Tamás, Kovács Vecei Sára, Lengyel Nóra, Manga Dániel
Hangkeverés: Lengyel Zoltán
Ruhák: Csúri Anna
Rendező: Perovics Zoltán

Külön köszönet Kiss Attila Etele segítségéért.