ORTHOPAID RÖVŰ című esemény

"Ezerkilencszáznyolcvanhárom
Magyarországon veréb ül az ágon
Hogy a verébszar áldásként rájuk ne szálljon
Itt kalapban járnak az emberek
s mert zsebükben Isten s a fegyverek
Úgy kéne, hogy néma legyek."
Benda Balázs(1983, Szeged-Vác vasútvonal)

Benda Balázs (Szeged, 1965-1992) írói és képzőművészeti pályáját korai halála az indulás pillanatában zárta le. Keveset publikált. Élete utolsó évében egy novelláját közölte a Pompeji, néhány grafikáját a Magyar Napló, fölvételt nyert a József Attila Körbe, és a Fiatal Művészek Stúdiójába.

Írásaiból Kalandos történet címmel 2011-ben jelent meg posztumusz kötet a Podmaniczky Művészeti Alapítvány, a PRAE.HU, valamint a Palimpszeszt Kulturális Alapítvány gondozásában.

"A szegedi Metanoia Artopedia társulat egy zseniálisan megkomponált performansszal, "Rövűvel" idézte fel az inkriminált esetet ügyészi, bírósági jegyzőkönyvek, valamint az ítélethozatal után keletkezett 3/3-as megfigyelési ügyiratok felhasználásával. Tette ezt egy olyan színpad előterében, melyen Benda különös lényeiből preparált, kis szerkezetekkel életre kelthető, megejtően groteszk alakok nagyszabású panoptikuma tárult fel. Erős jelenléttel részesei voltak az előadásnak a Metanoia emblematikus figurái, tárgyai is. Ebben a varázslatos, furcsa látványvilágban két fantasztikus színésznő – clown-szerű figura – a hatalom hideglelős banalitását a humor és irónia sziporkázóan gazdag regiszterén szólaltatta meg. A Metanoia jellegzetes hangfekvésű,

stilizált modorú szövegmondása remekül működtette és leplezte le a nevetségességig kisszerű és gyáva hivatalosság szövegeit, melyek kiváló arányérzékkel megválasztott pontjain Benda egy-egy verse, prózája a katarzis erejével hatott. "
Erdélyi Ágnes

Közreműködők: Almási Szilvia, Erdély Andrea, Bán Péter, Báhner Péter, Diószegi Ágnes, Farkas Tamás, Fekete Zente, Jovanovics József, Kiss Attila Etele, Kovács Vecei Sára, Perovics Anna Johanna, Perovics Zoltán, Rábel Zsófia
Benda Balázs rajzaiból preparált panoptikumot kivitelezte: Kiss Attila Etele.
Hangkeverés, vetítés: Szokol Szilárd
Fotók: Tóth Balázs Zoltán.
Köszönet Csúri Annának.
Rendező: Perovics Zoltán