Előadások - Szerezzen nekem egy bácsikát!

- Szerezzen nekem egy Bácsikát!
Legyen tiszta, rendes, ne igyon és legyen pénze. Na jó, egy kicsit ihat. Itt szépen ellehetnénk. Volt nekem uram, de nagyon régen meghalt. Még fiatalok voltunk, amikor meghalt. Nagyon szerettük egymást. Nem akartam újra férjhez menni, mert annyira szerettem. Most is őt szeretem. De látja, hogy milyen ez az olajkályha. Mindig elalszik a láng. Hiába kaparászom ezt a csövecskét. Eldugult.
- Szerezzen nekem egy Bácsikát! Nevetgélnénk, sírnánk együtt. Ezek a lábak már csak a boltig birják, és kell hozzájuk ez a bot. Ez a tévé is nagyon hangyás, nem látni a gonosz Csokit a Dalla filmben. Itt ilyenkor télen nagyon hideg van. Mindig eldugul az olajkályha. Kellene egy Bácsika, ha ő sírna, én

megvigasztalnám. Fognánk egymás kezét. Melegítenénk egymást. Összebújnánk a dunna alatt. Nem tudom, lenne-e vágyam, de talán még az is felébredne, ha ő akarná. Az én uram meghalt és a világ elment. Vele ment. A múltkor megbotlottam. Elestem. Órákig feküdtem a cementlapon. A postás segített fel, a villanyszámlát hozta. Lefeszítette ezt a kallantyút. A Bácsikával egymást támogatnánk. Vigyáznék rá, és nem botolna meg, és a Bácsika is vigyázna rám. Politikáról nem beszélnénk, inkább bókolgatnánk. A Teremtőt sem zaklatnánk. El van anélkül is. A Bácsikával mi nem fárasztanánk.
-Csinos voltam ám! Maga mért nem öregebb egy kicsit? Szép Bácsika lehetne. Az én lányom messze él. Tíz éve nem láttam. Nem tudom, mi lehet vele. Másik országban él. Melyikben is? Van valahol egy képeslap, azon rajta van. A Bácsikának megengedném, hogy rácsapjon a fenekemre, ha úgy tartja kedve. Takarítanék, mosnék, főznék rá, meg is fürdetném. Ha beteg lenne, ápolnám. Ugye szép tiszta ez a szoba? Ő pedig megjavítaná az olajkályhát, ha elalszik a láng. Szép hangom van, énekelnék is a Bácsikának. Gyönyör Tekla,

a legjobb barátnőm, a múlt évben meghalt. Öregek otthonába nem akarok menni! Itt szépen ellehetnénk. A két nyugdíjból mindenünk meglenne. Nekem nem kellene ékszer a Bácsikától, se virág, se édesség, csakhogy ő legyen. Az pont elég lenne. Ő maga elég lenne. Csakhogy ott üljön a karosszékben, velem szemben. De nem beszélnék ám, ha esetleg észrevenném, hogy zavarja, mert egy kicsit rossz a fülem, és hangosabban beszélek, mint kéne. De igyekeznék, hogy ne zavarjam. Összehangolódnánk a Bácsikával. De ha veszekedős lenne, az nem lenne olyan jó. Azt nem szabad. Uralkodjon magán a Bácsika. De elhallgatnám, ha okkal veszekszik egy kicsikét. Ha elvétenék valamit, őszintén megmondhatná nekem. Én már nem veszekszem, mert az fárasztó. A Bácsika se fárassza magát. Udvarolnia sem kell, de azért megcsipkedhet, ha akar. Megmosnám a Bácsika haját is. Itt nincs fürdőszoba, de ebben a lavórban le lehet fürdeni. Nézze, ez egy nagy lavór! Segítenék a Bácsikának. Ne ijessze el a Bácsikát, hogy nincs fürdőszoba! Mondja meg neki, hogy én lefürdetem tetőtől-talpig.

Van szivacsom is, és nagyon finom illatú ez a szappan, és van samponom is. Nem tudom, mi van ráírva, külföldiül van. Mondja meg a Bácsikának, hogy nagyon megbecsülném. Gyakran előfordul, hogy nem tudok felállni, de erőt veszek majd magamon, és a Bácsika is segíthetne nekem. -Jaj, mennyit beszélek, közben megjavította a kályhát. Ég a lángocska! Mondja meg a Bácsikának: szeretném Őt! Ő is csak szeressen! Ja, és mondja meg Neki azt is, nem szégyellem, most már mindegy, talán nem zavarja őt: protézisem is van. Az nem is olyan régi. Ja, és még azt is megmondhatja, hogy kint a folyosón dohányozhat is, ha dohányos, de attól félteném, mert azzal tönkreteszi a tüdejét. Ismertem egy embert, attól kapott rákot. Meg is halt. Nem akarom, hogy a Bácsika meghaljon! Az uram is meghalt. A Bácsika nem halhat meg! Mondja csak meg neki. Megteszi?
-Szerezzen nekem egy Bácsikát!
Perovics Zoltán

Közreműködők:
Klapcsik László, Perovics Zoltán, Kovács Gábor Péter, Krasznahorkai Ágnes
Világítás/Hang: Lengyel Zoltán
Rendező: Perovics Zoltán