Előadások - Túlment (harminc méter)

Egyszer télen láttam egy embert, amint derékszögben előregörnyedve, homlokát a lépcsőház radiátorára támasztja és a kétoldalt mellette álló súlyos és tömött zsákszatyrok bütykeit markolja mozdulatlanul. Fölfelé menet egy a kutyáját sétáltatni induló ember megkérdezte tőlem: "Nem látott itt állatokat? Szoktak ám itt aludni."

Perovics Zoltán

"El lehet menni a koldus mellett úgy, hogy ne vegyem észre. Csak így lehet megőrizni a világ esztétikai élményét, vagyis ha valami szadisztikus fölényérzettel felejteni tudok."

Szabó Lajos: A végtelen üres térbe képzelt izolált szubjektum – részlet, 1947.II.19.

"Mi a mammon uralkodó tanítása?
A semlegesség.
Mi van minden semlegesség mögött?
A hazugság, a kizsákmányolás és erőszak hármas-szövetsége.
Ha a tudatlan tanítani s a beteg gyógyítani akar, akkor nincsen meg a gyógyuláshoz való akarat. A gyógyulás megrázkódtatásaitól való félelem erősebbnek bizonyul a betegség szenvedéseinél. Bizonyos betegségekhez hozzátartozik a betegséghez való ragaszkodás, a gyógyulással szemben a betegséghez, a betegség profitjához való akarat. Élni nem muszáj, hajózni muszáj. Úgy is fordíthatjuk: élni nem muszáj, gyógyítani muszáj. Tehát a betegséghez való akaratot kell mindenekelőtt gyógyítani! – Ehhez tudnunk kell, hol vannak az akarat betegségének a gyökerei."

Szabó Lajos: "Vezess vagy kövess!" , a Mammon – részletek

"A mammon a gazdaságcentrikusan közvéleménnyé kocsonyásodott középszer.
Ha az alacsonyrendűség, a tehetetlenség és középszerűség önmagukat és egymást istenítve szent szövetségre lépnek, így kiáltanak fel: Éljen az egyenlőség!
Ha Őt megszólítjuk: ez a legnagyobb öröm egy küszködő igaz ember életében. Ha a mammont szólítjuk meg, elemzéseink útjain nevén nevezve őt: gyökerében támadtuk meg életét."

Szabó Lajos: "Vezess vagy kövess!" , a Mammon – részletek

Közreműködők:
Benkő Szabolcs, Elek Erzsébet, Ferenczi Ernő, Francia Gyula, Jenei János, Képes Gabriella, Kiss Attila Etele, Monáth Gábor, Schwimmer Péter (hang), Tóth Balázs Zoltán
Ruhák: Bánki Róza
Rendező: Perovics Zoltán